Als zelfstandig ondernemer heb ik 20 jaar lang heel veel thuis gewerkt. In die tijd gaf ik ook veel timemanagement trainingen. Nu coach ik 1 op 1 voor het verbeteren van focus, aandacht en planning in werk-en prive leven.
Omdat velen van ons thuis werken, wil ik een aantal manieren van thuiswerken die mij erg goed bevallen met jullie delen. Vandaag heb ik het over Focus & drie hulpmiddelen die je kunnen helpen om deze focus te krijgen. Heb je specifieke vragen, mail me dan op wilmievoortman65@gmail.com

Thuiswerk tip: Focus.
Het klinkt erg voor de hand liggend, maar juist nu er veel opwinding en spanning in de wereld is, is focussen van het grootste belang. Je voelt je prettiger als je je kunt richten op de taak waar je mee bezig bent en daarbij is de kans vele malen groter dat je je taken ook af krijgt.

Drie handreikingen die je helpen om te focussen: (er zijn er natuurlijk veel meer, maar ik focus op deze drie ;))

  1. Besluit wat (vandaag) je werktijden gaan zijn. Als je thuis werkt, kun je de hele tijd werken of juist niet. Het is beter om zoveel mogeijk op vaste tijden te werken. Ook als je met kleine kinderen en je (ook thuis werkende) partner thuis bent, is het van belang om af te spreken op welke uren, wie verantwoordelijk is voor de kinderen en wie van jullie ‘mag’ werken. Zelf merk ik dat ik op een kantoordag thuis veel meer achter mijn PC werk. Daarom is mijn maximum werktijd 6 uur per dag. Op dit moment werk ik van 10 tot 4 elke dag. Dan is er na de werkdag tijd om buiten te zijn voor een (afstandelijke) wandeling of wat werken in de tuin. Misschien wil jij juist tussen de middag een langere pauze. Richt het in zoals voor jou prettig is, maar als je het eenmaal hebt bedacht, hou je er dan wel aan. Laat aan vrienden en familie weten wanneer je klaar bent met werken, zodat ze weten wanneer ze reactie kunnen verwachten op berichtjes of telefoontjes en jij niet in de verleiding komt om dat tussendoor te doen.
  2. Maak een focuslijst.
    Het handigst is dit gewoon heel simpel in Exell. De naam van de dag bovenaan en daaronder de taken die je na elkaar wilt doen. Voor de taken maak je een kolom waarin je een kruisje kunt zetten als je het hebt afgerond. Doe de taken echt op de volgorde zoals je ze hebt opgeschreven. Maak er 1 helemaal af, zet een kruisje, neem een korte pauze en ga dan pas door met de volgende taak.

  3. Sluit alles af wat je niet nodig hebt. De foto bij deze blog is dus het foute voorbeeld. Zet je telefoon op stil. Sluit openstaande tabbladen waar je niets mee doet. Sluit je mailprogramma af, zodat je ook niet dat tellertje ziet, die je vertelt dat je een nieuwe mail hebt. Als je in een huis werkt met meerdere huisgenoten of onrustige huisdieren, zet een koptelefoon op met een prettige werkmuziek. Muziek zonder zang werkt voor mij het beste.

Heb je specifiek vragen, mail me dan op wilmievoortman65@gmail.com