Het is heet. De plek waar ik werk heeft een plat dak en geen airco. Buiten is het 29 graden, dus je kunt ongeveer raden hoe warm het hierbinnen is. Ondertussen heb ik gewoon werk te doen. Mails beantwoorden, plannetjes uitwerken, mensen antwoord geven op vragen. Telkens opnieuw moet ik toch gewoon aan een taak beginnen. Hoe doe ik dat?

Om te beginnen accepteer ik dat het pittig is. Dat ik het heet heb en dat het logisch is om wat minder zin te hebben in werken. Daarbij bedenk ik dat met deze temperaturen hele slimme dingen doen, niet handig is. Die stel ik dus bewust uit naar momenten dat het koeler is (de vroege ochtend of de late avond). Als ik taken uitstel waar anderen mee te maken hebben, laat ik ze weten wanneer ze het wel kunnen verwachten.

Daarnaast beloon ik mezelf net iets vaker dan anders. Als ik een taak af heb, loop ik achter mijn PC vandaan en ga ik even buiten onder de bomen zitten met iets te drinken. Een perenijsje of een appeltje eten. Even een privé appje beantwoorden.

Tenslotte verlaag ik mijn tempo. Langzamer lopen. Langzamer typen. Langzamer schrijven. Niet stoppen, maar snelheid aanpassen aan de hitte. Wil je meer tips over Gewoon Beginnen (of niet), ook als het lastig is, zijn te vinden in mijn nieuwe boek. Nu te koop!