Even dacht ik dat ik, gezien de actuele situatie, moest stoppen met deze reeks en hele andere dingen moest gaan schrijven. Met deze reeks bedoel ik dat ik stap voor stap de oefeningen aan het delen ben uit mijn boek: Speelruimte maken. Als je er nog niets over weet, is het aardig om even mijn introductiefilmpje te kijken. Toen ik zag wat de volgende oefening in mijn boek was, wist ik gelijk dat ik gewoon door moest gaan. De Speelruimte oefening van deze keer kan heel erg helpen bij kalm blijven als je zoveel mogelijk thuis moet blijven. Speelruimte maken op de vierkante meter. Daar gaat het om. Doe je mee? Als je liever live begeleiding hebt, kijk dan hier.

Speelruimte oefening: Adem! Dat is alles:
Waar je ook staat of zit of ligt, concentreer je 1 minuut lang alleen op je ademhaling. Zorg dat alle aandacht daar is. Je ademhaling brengt je direct in het hier en nu. Komen er gedachten of gevoelen? Maak je niet druk. Die mogen er zijn. En als je je druk maakt, vind daar dan ook niet al te veel van. Klamp je er niet aan vast. Laat het weer los door steeds opnieuw je aandacht op je ademhaling te richten. .. en opnieuw.. en opnieuw…

De neiging om jezelf af te leiden van wat er gaande is, kan op dit moment groot zijn. Ik kan me dat goed voorstellen. De nieuwsberichten zijn grimmig en de realiteit voor een deel van ons ook. Veel van wat we dachten dat waar was, staat op losse schroeven. Natuurlijk is het ook helemaal niet erg om met enige regelmaat jezelf lekker te verliezen in een spelletje of een vrolijke serie. Niks mis mee mits je daarnaast ook al je afleidingen uit durft te zetten omhelemaal te zijn met wat er is. Dat kan met deze oefening, maar ook door uit het raam te staren of een wandelingetje te maken.

Al bijna 4 jaar mediteer ik elke ochtend een half uur. Ik zit en neem waar wat er opkomt. Oordelen daarover zie ik ook ook en laat ik zoveel mogeijk los. Als dat niet lukt, is dat wat er te zien is. Als het lastig is, focus ik me op mijn ademhaling. Soms zijn er heel veel gedachtes, soms is het vanzelf al stiller. Sinds ik mediteer ben ik stapje voor stapje mentaal weerbaarder geworden. Ik ben minder snel overdonderderd door alles wat er op me af komt. Zelfs toen ik een tumor bleek hebben en zelfs nu.

Tijdens de oefening: Als ik mijn ogen dicht doe, ben ik direct alerter op de geluiden om me heen. Verderop in de badkamer de wasmachine die draait. Buiten mijn man die hout aan het stapelen is. Ook voel ik direct mijn lichaam. Er is spanning in de schouders omdat ik thuis heb gewerkt de afgelopen week en daar niet de meest ideale werkhouding heb. Er is ook wat slaperigheid in mijn hoofd. Verder is het wel rustig. Het waait wat om het huis. Ik adem.

Laat je me weten hoe het voor jou is om je een minuut op je ademhaling te concentreren met je ogen dicht? Wat er opkomt? Wat er met je gebeurt. Alles is goed. We maken gewoon wat Speelruimte op de vierkante meter.