Er zijn meer dan genoeg dingen waar je je over op kunt winden. Soms zijn dat triviaal kleine dingen. Zo wond ik me gisteren op over iemand die me tijdens mijn werk een soort bevel toesnauwde. Uiteraard deed ik niet wat hij vroeg en was er nog lang boos over. Die boosheid ging ik zelfs met een aantal mensen delen alsof ik op zoek was naar mijn gelijk.

Nu schaam ik me over mijn reactie. Nu vraag ik me af wat voor zin dat heeft. Nu denk ik: ik had gewoon kunnen doen wat hij vroeg en er verder geen woorden aan vuil maken. Dan had ik minder negativiteit verspreid. Dan was het zachter gebleven.

Soms weet je zeker dat je gelijk hebt en dat er aan dat gelijk voorbij wordt gegaan. Dan wil je koste wat kost je punt maken, want het voelt oneerlijk. Zo’n gevoel kan razendsnel ontstaan. Eén woord, de toon van de stem of een blik van iemand en daar ga je. Van het ene op het andere moment ben je boos. Geraakt. Vaak weet je niet eens wat je precies heeft getriggerd, maar één ding is zeker: je moet en zult verhaal halen. Je hart bonkt, je bloed raast door je aderen: je bent klaar om terug te slaan.

Wil je gelijk of wil je geluk? Ik las het laatst ergens en nu voel ik hoe waar het kan zijn. Als ik gisteren zachter had kunnen blijven, dan had ik minder negativiteit verspreid. Als degene die het bevel gaf zachter had kunnen blijven, dan had hij mij iets gevraagd in plaats van toegesnauwd. We hadden niets verloren. We hadden alleen maar gewonnen.

Er komt een drukke tijd aan voor me. Er zullen genoeg triggers zijn voor stress en irritatie. Ik neem me voor om als ik me onheus bejegend voel mijn best te doen om zacht te blijven. Desnoods ga ik op de wc zitten om even rustig te worden. Een ultra korte meditatie. Rustig ademhalen zodat ik zachter kan worden. Zachter voor de ander en voor mezelf. Dan maar geen gelijk… 
Doe je mee? Hoe maak jij jezelf zachter?

Foto door: LYNXARTS