Een aantal lezers van Gewoon Beginnen heb ik gevraagd om een klein filmpje te maken. In dit filmpje vertellen ze hoe het boek ze is bevallen en of ze inderdaad vaker beginnen aan dat wat ze van plan zijn.

Ans Hom heeft de spits afgebeten en vertelt hier over haar ervaringen met Gewoon Beginnen. Ze heeft het in het filmpje onder andere over: een schop onder je reet. Daar wil ik hier iets meer over zeggen.

Zoals Ans al aangeeft, is: ” jezelf een schop onder je reet geven” een veel gebruikt advies op het moment dat je met een klus moet beginnen waar je niet zo’n zin in hebt. In mijn optiek werkt een strenge aanpak niet bij uitstelgedrag of in ieder geval niet lang. In Gewoon Beginnen laat ik je zie hoe je de zogenaamde “schop onder je reet” op een liefdevolle manier aan jezelf kunt geven.Een paar voorbeelden van liefdevolle schopjes wil ik hier alvast met je delen

.

Opknippen
De taak opknippen is zo’n voorbeeld van een liefdevol schopje. Dagelijks maak ik zelf gebruik van deze methode. Zelfs het schrijven van deze blog is in kleine delen gegaan. Omdat ik naast mijn bedrijf momenteel een baan heb van 32 uur, heb ik niet hele dagen de tijd voor het schrijven. Het produceren van blogs en vlogs doe ik nu in brokjes van elke avond een half uur. Natuurlijk gaat het dan langzaam en kan ik niet iedere week iets publiceren, maar tegelijkertijd blijft er toch voortgang in zitten en hou ik voeling met mijn lezers. Het is haalbaar en geeft geen stress.

Knippen helpt om zin te krijgen
In het boek Gewoon Beginnen leg ik het opknippen uit aan de hand van een voorbeeld over de was. Stel je voor dat je nogal achterloopt met je was. Er staat een mand met schone die nog gevouwen en in de kasten moet. Misschien staat er nog strijkwerk en liggen er in verschillende kamers stapeltjes was. Logisch dat je je dan wat overweldigd voelt of op zijn minst niet echt zin hebt om te beginnen. Opknippen helpt om zin te krijgen. Je kunt ervoor kiezen om de stappen op te schrijven, maar meestal is je bewust zijn van stappen al voldoende. Je hoeft ze ook niet gelijk allemaal al te verzinnen. Begin maar gewoon met een eerste. Dat zou bijvoorbeeld kunnen zijn:
– alle vuile was uit alle kamers verzamelen bij de wasmaschine
een logische vervolgstap dient zich dan vanzelf aan
– het sorteren van de was en een eerste lading aanzetten
en zo verder. Waarom deze methode vooral werkt is omdat je je bewust focust op één overzichtelijke taak en niet van alles door elkaar gaat doen. Ik wil er nog een andere tip uit mijn boek aan toevoegen: bepaald hoeveel tijd je aan de klus wilt spenderen.

Bepaal voor je begint, hoeveel tijd je aan een klus wilt spenderen.
Je staat versteld hoeveel je kunt doen in een half uur!

Zoals ik elke avond een half uurtje aan mijn blog en vlog werk zit, zou je ook kunnen bepalen dat een half uur met de was bezig zijn voor vandaag voldoende is. De uitdaging is om na dat halve uur ook echt te stoppen. Ook als dat halverwege een berg vouwwerk is. Meestal sta je versteld over wat je allemaal in een afgebakende tijd kunt doen, mits je je er helemaal op focust. En heb je echt grote achterstanden, dan kun je in Gewoon Beginnen nog veel meer manieren vinden om deze in de loop van de tijd weg te werken. Voelt een half uur nog steeds als een berg, dan maak je de tijdsspanne gewoon wat kleiner. De kracht van deze tips is namelijk dat je in ieder geval begint. Een volgende keer beginnen, gaat dan ook makkelijker en stapje voor stapje wordt Gewoon Beginnen een nieuwe gewoonte!

Veel meer tips en uitstelverhalen zijn te lezen in Gewoon Beginnen! (of niet)